PPraca
Bezpieczna praca na wysokości w przemyśle spożywczym
1 marca 2022
"Praca na wysokości oznacza pracę w dowolnym miejscu, gdzie w przypadku braku środków ostrożności osoba może spaść na odległość, która może spowodować obrażenia ciała", HSE.
Upadki z wysokości są drugą co do wielkości przyczyną śmiertelnych i poważnych obrażeń w produkcji żywności. Każdego roku producenci żywności zgłaszają do HSE średnio 750 upadków. 44% tych upadków ma miejsce w wyniku używania drabin, wież rusztowaniowych i suwnic. ("Zapobieganie upadkom z wysokości w przemyśle spożywczym i przemyśle napojów", HSE)
W wielu przypadkach, gdy osoba spada z wysokości, nie zapewniono jej ani bezpiecznego dostępu, ani odpowiedniego sprzętu do wykonania zadania. W badaniu HSE przeprowadzonym w 64 zakładach przetwórstwa mięsnego, 50% firm przyznało, że nie posiada bezpiecznych środków dostępu do wszystkich zadań wykonywanych na wysokości. Brak możliwości bezpiecznego dotarcia do miejsca, w którym trzeba pracować, może prowadzić do wielu zagrożeń i naruszeń w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa.
Po wprowadzeniu w życie nowych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy oraz nieumyślnego spowodowania śmierci na zlecenie, producenci żywności muszą liczyć się ze znacznie surowszymi konsekwencjami za niewłaściwe praktyki w zakresie bezpieczeństwa w swoich zakładach. Nowe wytyczne odchodzą od wyroków opartych na wynikach do wyroków opartych na ryzyku, co oznacza, że nawet jeśli masz szczęście i obrażenia są minimalne, nadal możesz ponieść surową karę za to, co mogło się wydarzyć. Nowe wytyczne nakładają również znacznie wyższe kary, sięgające nawet 20 milionów funtów, mają niższy próg kary pozbawienia wolności i znacznie ułatwiły zakwalifikowanie do kategorii "bardzo wysokiego" stopnia zawinienia.
Do głównych przyczyn wypadków przy pracy na wysokości w sektorze produkcji żywności zalicza się wszystko, począwszy od nadmiernego wychylenia się spowodowanego brakiem odpowiedniego sprzętu do pracy, ręcznego przenoszenia narzędzi, skrzynek i ciężkich przedmiotów, aż po poślizgnięcia, w wyniku których używany sprzęt zostaje zanieczyszczony produktem spożywczym, wodą, krwią, smarami lub innymi śliskimi substancjami. Ponad jedna trzecia wszystkich poślizgnięć, potknięć i upadków zgłaszanych do HSE ma swoje źródło w przemyśle spożywczym, co sprawia, że zapobieganie im jest kluczowym celem dla tego sektora.
W jaki sposób można zapewnić bezpieczeństwo w swoim zakładzie?
Istnieje prosta hierarchia ryzyka w zarządzaniu pracami na wysokości. Na początek należy unikać wszelkich prac na wysokości, jeżeli jest to możliwe, a jeżeli nie jest to możliwe lub jeżeli nie można wyeliminować ryzyka upadku, należy stosować odpowiedni sprzęt roboczy lub inne środki zapobiegające upadkom oraz minimalizujące odległość i skutki upadku, jeżeli do niego dojdzie.
W ramach odpowiedzialności pracodawcy za bezpieczeństwo pracowników istnieje szereg środków ostrożności, które można podjąć, aby uniknąć wypadków przy pracy na wysokości. Na początek należy:
- Zidentyfikować miejsca pracy na wysokości w Twoim zakładzie i zapewnić odpowiednie środki ostrożności.
- Upewnić się, że zapewniono odpowiedni sprzęt i że jest on rzeczywiście używany.
- Skutecznie informować pracowników o procedurach bezpieczeństwa i środkach kontroli ryzyka.
- Upewnić się, że pracownicy posiadają kompetencje do korzystania z dostarczonego sprzętu oraz że został on prawidłowo zainstalowany lub zmontowany.
- Zapewnić, że sprzęt jest właściwie kontrolowany i konserwowany.
- Właściwie zaplanuj i zorganizuj wszystkie prace na wysokości i upewnij się, że osoby w nich uczestniczące są kompetentne i odpowiednio przeszkolone.
Stosowanie hierarchii ryzyka
Wyżej wymienioną hierarchięryzyka można zastosować do całego sprzętu używanego w miejscu pracy na wysokości, niezależnie od tego, jak jest prosty i jak wysoko sięga:
Schodki i drabiny
Zgodnie z przepisami drabiny nie są odpowiednim sposobem dostępu do wysokości, jeżeli czas trwania zadania jest dłuższy niż 30 minut, jeżeli konieczne jest przenoszenie ciężkich narzędzi lub materiałów po drabinie, lub jeżeli użytkownicy mogą nadmiernie się wychylać lub stosować siłę obciążającą przy zsuwaniu.
Jeżeli nie można wyeliminować konieczności stosowania stopni i drabin, projekt powinien być jak najbezpieczniejszy. Oprócz standardowych wymogów bezpieczeństwa, należy zwrócić uwagę na tłuszcz, smar lub inne płyny, które mogą gromadzić się na sprzęcie i stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa użytkownika.
Stałe podesty robocze
Jeżeli nie można wyeliminować konieczności stosowania podestów stałych, należy je wyposażyć w tylną poręcz, a jeżeli istnieje ryzyko upadku ze znacznym zagrożeniem, również w przednią poręcz o wysokości 910 mm, z przerwami nie większymi niż 470 mm, oraz w stopę. W przypadku, gdy te środki nie mogą być zastosowane, należy użyć osobistego sprzętu chroniącego przed upadkiem z wysokości, takiego jak uprzęże. Powierzchnie podestów muszą być wykonane z kraty antypoślizgowej lub zabezpieczone materiałami antypoślizgowymi.
Platformy wznoszące się i opadające
Podobnie, aby zapobiec upadkom ze stałych platform roboczych, w przypadku platform wznoszących i opadających należy zamontować tylne przednie i boczne poręcze. W przypadkach, gdy nie jest to praktyczne, operator musi stosować odpowiedni sprzęt ochrony osobistej przed upadkiem.
Klatki do wózków widłowych:
Często klatki do wózków widłowych są niewłaściwie wykorzystywane, co prowadzi do poważnych wypadków i ofiar śmiertelnych. Należy pamiętać, że nawet jeśli stosowana jest odpowiednia klatka do wózka widłowego, często nie wystarcza ona do spełnienia przepisów dotyczących pracy na wysokości i istnieje szereg ograniczeń, których należy być świadomym, aby zapewnić zgodność z przepisami.
Wszystkie urządzenia do pracy na wysokości muszą być sprawdzane, montowane i obsługiwane przez przeszkoloną osobę kompetentną, niezależnie od tego, czy jest to przenośna drabina, wieża rusztowania, podnośnik wiśniowy czy podnośnik nożycowy.
Najczęstsze zagrożenia podczas pracy na wysokości
Do najczęstszych zagrożeń związanych z pracą na wysokości, na które należy zwracać uwagę, należą
Niewłaściwa konserwacja sprzętu dostępowego:
Regularne kontrole sprzętu przed każdym użyciem i dokładne przeglądy są koniecznością, aby nie tylko zapewnić zgodność z przepisami, ale także zapewnić najbezpieczniejsze środowisko pracy dla pracowników.
Niewłaściwe użytkowanie wież rusztowaniowych:
Wieże rusztowań mogą być używane tylko tam, gdzie jest stabilna, równa powierzchnia. Również w tym przypadku należy zapewnić bezpieczny system pracy, a cały sprzęt przed użyciem poddać kontroli wzrokowej. Osoby używające wież rusztowaniowych powinny być przeszkolone przez PASMA lub przejść inne uznane szkolenie w zakresie stawiania i używania wież.
Nieodpowiednie użycie drabin i drabinek schodkowych:
Drabiny mogą być używane tylko do prac o niskim ryzyku i tylko przez krótki czas, maksymalnie 30 minut. Ponadto muszą być bezpiecznie przywiązane na górze i na dole lub podpierane przez osobę stojącą u ich podstawy. Może to sprawiać, że drabiny są nieefektywnym rozwiązaniem, wymagającym dwóch osób do wykonania pracy, którą mogłaby wykonać jedna osoba.
Upadki z wysokości:
Personel nie może korzystać z mebli lub innych nieodpowiednich środków umożliwiających dostęp do wysokości, a także należy zapewnić odpowiedni sprzęt do konkretnych prac. Należy również zainstalować odpowiednie oznakowanie ostrzegające o zagrożeniach poniżej miejsca pracy.
Przenoszenie materiałów:
Nie należy przeciążać drabin i drabinek schodkowych, a w przypadku konieczności przenoszenia narzędzi lub sprzętu należy mieć jedną wolną rękę do uchwycenia drabiny.
Brak szkoleń:
Cały personel, który jest zaangażowany w pracę na wysokości, musi być odpowiednio przeszkolony i kompetentny we wszystkim, od organizacji, planowania i nadzoru po dostawę i konserwację sprzętu.
Wymiana stopni i drabin
Ponieważ schody i drabiny są główną przyczyną upadków z wysokości w produkcji żywności, często najlepszym rozwiązaniem zapewniającym bezpieczne środowisko pracy i 100% dostęp do obszarów na wysokości w zakładzie jest zastąpienie ich bezpieczniejszym sprzętem, takim jak platformy dostępowe. Platformy dostępowe mogą pomóc w znacznej poprawie bezpieczeństwa i produktywności, a także:
- Zmniejszyć ręczne przenoszenie związane z pracą na wysokości, umożliwiając przenoszenie skrzynek, narzędzi i sprzętu na platformie, a nie przez operatora.
- Zmniejszenie liczby osobogodzin dzięki możliwości wykonywania zadań przez jedną osobę.
- Oferuj elastyczne wysokości robocze odpowiednie dla pracowników o dowolnym wzroście.
- Umożliwiają bezpieczne i łatwe czyszczenie i konserwację na wysokości, zapewniając dostęp do wszystkich obszarów, do których trzeba dotrzeć.
- Minimalizują ryzyko poślizgnięć, potknięć i upadków, nawet jeśli platforma zostanie zanieczyszczona płynami, smarami lub innymi śliskimi substancjami.
- Kompaktowa konstrukcja sprawia, że sprzęt jest łatwy w transporcie i manewrowaniu na placu budowy, łatwy do przechowywania i nie blokuje dróg przejazdu.
Gotowy do zrobienia pierwszego kroku?
Aby pomóc Państwu w zrozumieniu specyficznych zagrożeń związanych z pracą na wysokości w Państwa zakładzie, HLS oferuje kompleksową, bezpłatną analizę terenu. To niezależne i niezobowiązujące badanie obejmuje fizyczny przegląd Państwa obiektu ze szczególnym naciskiem na obszary, w których obecnie występują wyzwania i gdzie można przewidzieć ryzyko w przyszłości. Po przeprowadzeniu badania otrzymasz pełny raport z wyszczególnieniem obszarów wymagających uwagi oraz niezależne zalecenia dotyczące sprzętu dostosowane do Twojego środowiska, trasy dojazdu do pracy, zadań, które chcesz wykonać oraz Twojego budżetu.
Wiele z naszych badań i zaleceń jest nadal wykonywanych przez naszego dyrektora generalnego, Stuarta Honeywooda, który ma ponad 24-letnie doświadczenie w określaniu i dostarczaniu sprzętu do pracy na wysokości. Stuart pracował zarówno z rusztowaniami, jak i z ręcznym sprzętem dostępowym, a także z wieloma producentami sprzętu do pracy na wysokości.
Aby dowiedzieć się więcej o naszych badaniach i odbyć wstępną rozmowę z Account Managerem, Rachel, prosimy o kontakt pod numerem 0113 287 8446.
Komentarze