BBiznes
Jak założyć sklep z rybami i frytkami
4 stycznia 2022
Dziś Brytyjczycy jedzą oszałamiające 382 mln ryb i posiłków chip shop każdego roku. Nasze chippies używać około 10% wszystkich brytyjskich upraw ziemniaków, a 30% wszystkich jego dostaw białej ryby. Przemysł generuje szacunkowo 1,2 mld funtów rocznie, a obecnie w kraju jest 10.500 specjalistycznych sklepów z rybami i frytkami, przewyższając więcej niż jakakolwiek większa marka fast food.
Jeśli czujesz się kuszony, aby postawić swoje własne roszczenie w tej kwitnącej branży, to jest wiele ważnych rzeczy do rozważenia. Na przykład:
- Brexit i pandemia COVID wywarły duży wpływ na brytyjski przemysł rybny oraz na dostępność dostaw dla sektora żywności i napojów.
- Poprawiła się dostępność lokali, ponieważ tak wiele małych firm nie przetrwało blokad z ostatnich lat, a przepisy handlowe złagodniały w zakresie zmiany charakteru działalności lokalu. Oczywiście czynniki, które doprowadziły do poprzednich zamknięć, muszą być starannie rozważone przez nowe firmy, które chcą zająć wolne powierzchnie handlowe.
- Jedzenie na mieście, szczęśliwie, przeżywa post-pandemiczny boom, ale klienci są bardziej niż kiedykolwiek głodni wygodnych opcji dostawy do domu. Fish and chip shops mają do rozważenia rentowność partnerstwa z takimi jak UberEats lub Deliveroo, w porównaniu do ustanowienia własnej dostawy, lub trzymając się pickup-only.
W tym przewodniku, będziemy rozmawiać przez wszystko, co musisz wiedzieć o zakładaniu sklepu z rybami i chipsami, plus pomóc zrozumieć narzędzia i technologie, których będziesz potrzebować, aby odnieść sukces - od uruchomienia strony internetowej dla Twojej firmy, do wyboru oprogramowania księgowego lub systemu POS, aby pomóc pierścień te rachunki. Jedna duża porcja pomocy i porad, już wkrótce....
Startups.co.uk pomoże Twojej firmie odnieść sukces W Startups.co.uk pomagamy małym brytyjskim firmom w rozpoczęciu działalności, rozwoju i osiągnięciu sukcesu. Mamy pomocne zasoby, aby pomóc nowym firmom w rozpoczęciu działalności - możesz skorzystać z poniższego narzędzia, aby zacząć już dziś.
W czym Twoja firma potrzebuje pomocy? Planowanie projektu Tworzenie strony internetowej Uzyskanie kredytu biznesowego Wybór systemu POS Rozpocznij działalność Oto jak prowadzić dobrze prosperujący sklep z rybami i frytkami
: - Lokalizacja sklepu
- Biznesplan sklepu z rybami i frytkami
- Sprawdź, ile możesz zarobić
- Finansowanie sklepu z rybami i frytkami
- Dostawcy dla sklepu z rybami i frytkami
- Zdobądź odpowiedni sprzęt do produkcji ryb i frytek
- Przyjmowanie płatności w sklepie z rybami i frytkami
- Przestrzegaj przepisów dotyczących branży rybnej i chipsów
- Bądź kreatywny w budowaniu marki swojego sklepu z frytkami
- Zatrudnianie personelu w sklepie z rybami i frytkami
- Sprzedaż sklepu z frytkami
Najpierw pomyśl o lokalizacjiJeśli
znajdujesz się w obrębie wybrzeży Wielkiej Brytanii, nigdy nie jesteś dalej niż 70 mil od morza (najdalsza możliwa odległość w głąb lądu). Oznacza to, że świeże ryby mogą być transportowane promem z wybrzeża do dowolnego miejsca w czasie krótszym niż jeden dzień. Nie oznacza to jednak, że odniesiesz sukces na każdej ulicy, na której zapuścisz korzenie.
Znalezienie odpowiedniej lokalizacji do prowadzenia fish and chip shop jest ważnym pierwszym krokiem w zapewnieniu, że będziesz miał udany i dochodowy biznes.
Możesz znaleźć istniejący fish and chip shop na sprzedaż i przejąć jego istniejącej bazy klientów i sprzętu, lub, jeśli nie jesteś gotowy, aby zobowiązać się do zakupu jednego na zewnątrz, istnieje wiele fish and chip shops do wynajęcia.
Przed podjęciem decyzji, ustalić powody, dla których fish and chip shop jest oddany do sprzedaży w pierwszej kolejności. To może być po prostu to, że obecne zarządzanie są gotowe, aby przejść do nowych horyzontów, lub może być tak, że sklep ma problemy poza kontrolą, które czynią go biednym inwestycji.
Oto, co powinieneś wziąć pod uwagę przy wyborze lokalizacji dla swojego sklepu z rybami i frytkami:
- Obszar o niskich dochodach - jako niedrogi, ale smaczny posiłek, ryby z frytkami zawsze znajdowały powodzenie w obszarach o niskich dochodach. Pod warunkiem, że istnieje duża podaż lokalnych klientów i nie ma zbyt dużej konkurencji, obszar o niskich dochodach może stanowić dobrą lokalizację.
- Obszar owysokich dochodach - chociaż ludzie będą mieli większe dochody do dyspozycji, to w obszarach o wysokich dochodach częściej będą gotować w domu lub chodzić do restauracji. Mimo to, wysokiej jakości sklep z rybami i frytkami może odnieść sukces
- Obszary omieszanym dochodzie/dużym natężeniu ruchu - obszary takie jak centra miast lub ruchliwe ulice zapewnią Ci największe natężenie ruchu, ale także będą kosztować najwięcej w czynszu i opłatach. Mogą też mieć większą konkurencję.
Inne względy:
- Bliskość konkurencji - przebywanie w stosunkowo bliskiej odległości od konkurentów może być korzystne dla małego biznesu. Głodni klienci lubią opcje, a jeśli Twój lokal jest najlepszy z możliwych, to właśnie tam wydadzą swoje grosze. Wykorzystaj pobliskich konkurentów strategicznie, aby pokazać swoją lepszą ofertę
- Czystość/utrzymanie - sprawdź, czy nie ma oznak wilgoci lub robactwa i czy nieruchomość jest utrzymywana. Chociaż rzeczy mogą być czyszczone, istnieją pewne powracające problemy może być drogie i trudne do czynienia z
- Reputacja - badania opinii klientów z ryb i chip shop zamierzasz kupić przed popełnieniem. Jeśli ma słabą reputację lokalną, będziesz musiał poświęcić dużo czasu i wysiłku na huśtawkę, że wokół
Fish and chip shop biznes plan
Posiadanie sklepu z rybami i chipsami wydaje się być niezawodnym sposobem na czerpanie zysków z naszych obfitych wód przybrzeżnych i apetytów. Ale, to jest istotne, aby zbudować w czasie dla niektórych starannego planowania biznesowego, zanim nawet myśleć o wysyłce w tym głębokim tłuszczu frytkownicy.
Jak w przypadku każdej firmy, należy napisać dokładny i szczegółowy biznes plan dla Twojej ryby i sklep chip przed zobowiązaniem się do niczego.
Możesz dowiedzieć się więcej w naszym szablonie planu biznesowego.
Twój biznesplan powinien zawierać:
- Streszczenie - podsumowujące główne punkty biznesplanu
- Wprowadzenie do biznesu - deklaracja misji, cele, struktura prawna i kapitałowa
- Kierownictwo - należy ustalić pochodzenie i wiarygodność zespołu zarządzającego
- Rynek - docelowi klienci, trendy/wielkość rynku itp.
- Analiza konkurencji - strategia, ceny, kanały sprzedaży
- Szczegóły operacyjne - pomieszczenia, materiały, sprzęt, personel
- Przegląd finansowy - sprzedaż i zysk, prognozy, wymagania dotyczące finansowania
Potrzebujesz pomocy w organizacji?
Rozpoczęcie działalności gospodarczej jakiegokolwiek rodzaju wymaga czasu i zawsze jest wiele zadań, które trzeba śledzić.
Oprogramowanie do zarządzania projektami pomoże Ci trzymać się harmonogramu, przypisywać zadania do zainteresowanych stron i śledzić postępy różnych projektów. To doskonały sposób, aby upewnić się, że wszystko przebiega sprawnie i na czas.
Dowiedz się, które narzędzia do zarządzania projektami polecamy.
Lub spójrz poniżej na nasze najlepsze polecane oprogramowanie dla małych i nowych firm.
Wszystkie te narzędzia są w pełni przystępne cenowo i pomagają właścicielom firm oszczędzać czas i mieć spokój ducha, jeśli chodzi o zarządzanie zadaniami (monday.com), organizowanie informacji o klientach (Freshworks CRM) i sprawne przyjmowanie płatności (Lightspeed).
Czy kupić sklep z frytkami w dzierżawie czy w leasingu?
Zarówno leasing, jak i freehold są solidnymi opcjami dla aspirujących właścicieli sklepów z frytkami i rybami. Poniżej przedstawiamy różnice i realia każdej z nich:
Leasinghold
Nieruchomość w leasingu to taka, której jesteś właścicielem tylko przez krótki okres czasu. Własność jest zwracana wynajmującemu, gdy dobiega końca.
Umowa najmu będzie szczegółowo określać warunki, takie jak to, czy potrzebujesz pozwolenia na dokonanie zmian w nieruchomości oraz czy Ty lub Twój wynajmujący jesteście odpowiedzialni za utrzymanie i naprawy.
Umowa dzierżawy stanowi mniejszą inwestycję i jest dobrym sposobem na rozpoczęcie działalności dla kogoś, kto nie ma doświadczenia w branży fish and chip shop. Upewnij się, że dobrze zrozumiałeś umowę przed podpisaniem jej na kropkowanej linii.
Zakup długiej dzierżawy sprawi, że łatwiej będzie sprzedać lokal w późniejszym czasie, a jeśli będziesz w stanie to zrobić, zawsze możesz kupić wolne prawo własności.
Freehold
Z wolnej ręki będzie cieszyć się pełną własność ryb i biznesu chip shop, w tym zmian, konserwacji i napraw.
To da Ci wolność, aby zrobić dokładnie to, co chcesz z firmy, ale trzeba będzie mieć więcej kapitału.
To będzie kosztować uczciwie, ale kupić przyzwoity biznes freehold w doskonałej lokalizacji w centrum miasta, choć znajdziesz to łatwiejsze do uzyskania kredytu bankowego z aktywów trwałych.
Sprawdź, ile możesz zarobić
Jednym z powodów trwałej popularności ryb i frytek jest ich przystępność. Podczas gdy kurczące się zasoby rybne i inne czynniki ekonomiczne spowodowały wzrost kosztów surowych składników, nadal istnieje przyzwoity zysk na porcji ryb i frytek.
Mimo to, jeśli chodzi o dostęp do tych składników, lepiej nie iść na skróty. Tanie składniki sprawiają, że produkt niskiej jakości. Niższa jakość produktu oznacza mniejszą liczbę klientów.
Ustalenie punktu cenowego dla swoich ryb i frytek będzie zależeć od wielu czynników, w tym ile wydajesz na dzierżawę / czynsz, demografii obszaru i ile można dostać składniki dla.
Szacunki HMRC dla branży ryb i frytek mówią, że można oczekiwać zysków brutto w wysokości około 50% - gdzie niektórzy osiągają więcej, inni mniej. Sprowadza się to do ekonomicznego przygotowania, skutecznej kontroli porcji i rozsądnej ceny. Wszystkie te elementy można uzyskać od organizacji handlowych, takich jak NFFF. Inne czynniki, takie jak standard lokalu i wizerunek, jaki prezentujesz, zależą od Ciebie.
Kilka osób, z którymi rozmawialiśmy, promuje swój biznes poza jasnym i przytulnym sklepem. Programy lojalnościowe, oferty typu "kup jeden, a drugi dostaniesz gratis" oraz sponsorowanie lokalnych drużyn sportowych lub wydarzeń mogą sprawić, że staniesz się bardziej znany i rozwiniesz swój biznes.
Ostatecznie, jakość produktu jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na to, ile zarobisz. Jeśli jest dobry, ludzie nie tylko będą do Ciebie wracać, ale będą podróżować z drogi, mijać inne sklepy, aby przyjść do Twojego. I będą opowiadać o Tobie swoim znajomym - nawiasem mówiąc, zrobią to samo, jeśli produkt będzie zły, z oczywistym odwrotnym skutkiem.
Komunikuj się ze swoimi klientami, spraw, by czuli, że ich zwyczaj jest pożądany, powiedz im, jak dobre są twoje ryby i frytki, a następnie udowodnij to, dostarczając pyszny produkt. Osiągnij to i na pewno będzie głównym gładzica na wynos na mile wokół.
Finansowanie swojego sklepu z rybami i frytkami
Ustanowienie fish and chip shop wymaga kapitału. Może być tak, że zaczynasz biznes z pieniędzy, które zaoszczędziłeś; w wielu przypadkach jednak, ludzie będą zbierać dodatkowe pieniądze, aby rozpocząć. Na szczęście istnieje kilka dostępnych opcji:
Pożyczki na start - firma Startup Loan jest wspieranym przez rząd programem, w ramach którego można pożyczyć do 25 000 funtów ze stałą stopą procentową w wysokości 6% p.a.
Pożyczki biznesowe - pożyczki biznesowe są podobne do pożyczek na start, z tym wyjątkiem, że nie są one przeznaczone tylko dla nowych firm i nie mają tych samych limitów. Wybierz tę opcję, aby porównać pożyczki biznesowe z KnowYourMoney.
Powinieneś również zastanowić się, w jaki sposób będziesz śledzić swoje finanse. Najlepszą praktyką jest korzystanie z biznesowego konta bankowego, aby oddzielić wydatki i dochody osobiste od biznesowych. Jeśli jesteś zainteresowany kontami biznesowymi, Know Your Money również porównuje wiele z nich - dowiedz się, które konto bankowe dla firm jest dla Ciebie najlepsze.
Zarządzanie swoimi pieniędzmi
Rozpoczęcie działalności gospodarczej wymaga pieniędzy i czasu, a oprogramowanie księgowe może w tym pomóc. Niezależnie od tego, czy prowadzisz swój nowy sklep z rybami i frytkami sam, czy z personelem, będziesz musiał być na szczycie swoich finansów. Jeśli nie jesteś gotowy, aby zatrudnić księgowego, aby pomóc, a następnie sugerujemy korzystanie z narzędzia księgowego online.
Oprogramowanie księgowe zostało zaprojektowane w celu uproszczenia złożonych procesów związanych z pieniędzmi. Od śledzenia swoich wydatków do zarządzania podatkami, znajdziesz każdy proces finansowy prostsze z właściwych narzędzi w miejscu. Zapoznaj się z oprogramowaniem księgowym, które oceniliśmy najwyżej.
Dostawcy sklepów z rybami i frytkami
Ryby
Dwie najpopularniejsze ryby sprzedawane w brytyjskich sklepach z rybami i frytkami to dorsz (62%) i plamiak (25%), dzięki ich gęstej, płatkowatej konsystencji. Można je kupić świeżo zamrożone na morzu w dużych ilościach od dostawców sklepów z rybami i frytkami.
Zmniejszające się zasoby ryb w Atlantyku słusznie podkreśliły potrzebę wspierania przez przemysł zrównoważonych praktyk połowowych. Spoczywa to na barkach wszystkich, począwszy od trawlerów i hurtowników, poprzez dostawców, a skończywszy na właścicielu sklepu z rybami i frytkami. Bo jeśli nie ma ryby, nie może być ryby i frytki ...
Najbardziej zaufanym i uznanym znakiem zrównoważonego rozwoju jest "Błękitny bilet" przyznawany przez Marine Stewardship Council (MSC). Organizacja ta może przyznać go na każdym etapie łańcucha dostaw, od łowisk po dostawców i sprzedawców, aby pomóc firmom i konsumentom w dokonywaniu zrównoważonych wyborów.
Wybierając dostawcę, należy zwrócić uwagę na błękitny znaczek MSC. Należy również sprawdzić, czy są one dobrze postrzegane w branży za ich usługi. Poniżej przedstawiamy kilku dostawców ryb i frytek do wyboru:
- Unique Seafood
- Henry Colbeck
- Smales
Dostawcy ci będą często sprzedawać szereg innych podstawowych elementów, w tym kiełbasy, chleb, ziemniaki, placki, mieszanki ciasta i oleju.
Jakiego oleju używają sklepy z rybami i frytkami?
Jeśli chcesz osiągnąć chrupiące, złote frytki z puszystymi centrami, możesz się zastanawiać; "jakiego oleju używają sklepy z rybami i frytkami?".
Istnieją trzy powszechnie używane "środki do smażenia" w brytyjskich sklepach z rybami i frytkami:
- Olej rzepakowy - mniej kalorii, tłuszczu i tłuszczów nasyconych pod warunkiem, że olej jest w odpowiednim stanie
- Skrobiawołowa - tradycyjna opcja, ale bardzo kaloryczna i oczywiście nie nadaje się dla wegetarian
- Olej palmowy - szeroko stosowany w całym przemyśle rybnym. Opcja dla wegetarian. Wiodąca marka FryMax twierdzi, że pozyskuje wyłącznie zrównoważony olej palmowy.
Jak często należy wymieniać olej do frytownic?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - zależy to od tego, co smażysz i od jakości oleju.
Powinieneś wymienić olej, jeśli zaczyna dymić w niższych temperaturach, zmienia się jego zapach lub kolor ciemnieje. Na jego powierzchni może również pojawić się pienista piana.
Ważne jest, aby zwracać uwagę na te oznaki: olej, który wymaga wymiany pogorszy smak potraw i doprowadzi do złych opinii klientów.
Zaopatrz się we właściwy sprzęt do smażenia ryb i frytek
Dla Twojego sklepu z rybami i frytkami będziesz musiał pomyśleć o zakupie frytownicy, zakupie kutra przemysłowego, dużych lodówek i wielu innych urządzeń.
Zakup komercyjnej frytownicy
Wybierając komercyjną frytownicę, należy zwrócić uwagę na to, czy jest ona wystarczająco duża, aby obsłużyć dużą ilość zamówień jednocześnie. Powinna być również łatwa do opróżniania i czyszczenia.
Modele wolnostojące i nablatowe są dostępne zarówno w wersji elektrycznej, jak i gazowej.
Ogólnie rzecz biorąc, frytownice gazowe są droższe w zakupie, ale tańsze w eksploatacji. Frytownica gazowa może również nagrzewać się o wiele szybciej niż komercyjna frytownica elektryczna.
Wbudowana filtracja może pomóc w znacznym wydłużeniu żywotności oleju, co oznacza, że spędzisz mniej czasu na opróżnianiu i czyszczeniu frytownicy.
Lista kontrolna wyposażenia sklepu z rybami i frytkami
Poniżej znajduje się lista kontrolna sprzętu, który będzie potrzebny do zapewnienia sprawnego funkcjonowania Twojego sklepu z rybami i frytkami:
- Duże lodówki - do utrzymywania świeżości ryb. Ich wielkość zależy od Twoich potrzeb.
- Lodówki wystawowe - do wystawiania zimnych napojów dla klientów
- Magazynek na chipsy- higieniczne urządzenie do przechowywania świeżo przygotowanych frytek
- Obieraczka do ziemniaków- będziesz obierać dużo ziemniaków na frytki. Maszyna może zdjąć z Ciebie część tego ciężaru
- Mieszalnik do ciasta - do mieszania dużych ilości ciasta, którego będziesz potrzebował
- Podgrzewana witryna - do prezentowania klientom świeżo usmażonych ryb i innych produktów
- Kosz na śmieci - aby pozbyć się niechcianych lub nieodpowiednich resztek i utrzymać porządek i czystość w kuchni i na ladzie
- Mikrofalówka - do szybkiego odgrzewania zimnych potraw
- Zamrażarka - duża zamrażarka jest niezbędna dla wszystkich świeżych ryb i innych produktów, które trzeba będzie przechowywać w zapasie
- Przybory kuchenne - w tym czerpaki, szczypce, noże, butelki z solą i octem
To nie jest wyczerpująca lista, ale jest to dobry punkt wyjścia. Jeśli kupujesz ryby i sklep chip następnie może już mieć większość niezbędnego sprzętu. Zawsze upewnij się, że sprzęt jest czysty, utrzymywany i bezpieczny.
Pamiętaj również, że będziesz miał bieżące koszty mediów, takich jak energia i konserwacji kotła. Może okazać się przydatne skorzystanie z naszej strony porównania energii dla przedsiębiorstw i naszego przewodnika po kotłach komercyjnych, aby pomóc Ci dokonać świadomego wyboru.
Pozbywanie się oleju smażalniczego
Nie wolno pozbywać się oleju z frytownicy poprzez wylewanie go do kanalizacji, ponieważ może to spowodować zatory i przyciągnąć szkodniki. Za niewłaściwe pozbywanie się zużytego oleju można zostać oskarżonym.
W całej Wielkiej Brytanii istnieją organizacje, które odbierają zużyty olej kuchenny i poddają go recyklingowi jako odnawialny biodiesel.
Przyjmowanie płatności w sklepie z rybami i frytkamiPoniżej
przedstawiamysprzęt, który będzie potrzebny do przyjmowania płatności od klientów.
Fish and chip shop POS systemAby
przyjmować płatności od klientów,potrzebny będzie system POS (point of sale).
To nie tylko kasa fiskalna, obejmują one monitor z ekranem dotykowym i komputer, drukarkę paragonów i skaner kodów kreskowych.
Mogą one również pomóc właścicielowi sklepu z rybami i frytkami w zarządzaniu zapasami, kontroli zapasów, godzin pracy personelu i programów lojalnościowych, jeśli masz jeden.
Sprzęt, w tym czytniki kart kredytowych i drukarek paragonów zakres w cenie i jakości:
- Czytniki kart kredytowych -£80
- Drukarki paragonów- od 150 do 400 funtów.
Tańszym rozwiązaniem może być zakup sprzętu i oprogramowania jako kompletnego pakietu kosztującego średnio około £1,499 lub około £19.99 do wynajęcia na tydzień.
Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o kosztach systemu punktów sprzedaży tutaj i przejrzyj najlepsze systemy POS dla małych firm.
Fish and chip shop PDQ readerAny
modern chippy powinien być przygotowany do przyjmowania płatności kartą od klientów. Jeśli nie jesteś wyposażony, będzie brakowało na znaczące źródło dochodów, jak coraz mniej punters czuć potrzebę noszenia gotówki.
Urządzenie do szybkiego przetwarzania danych (PDQ) pozwala na szybkie i sprawne przyjmowanie płatności kartą. Istnieje szereg kosztów bieżących, w tym opłaty za transakcje, opłaty miesięczne i uzupełnianie stanu kasy. Można je wydzierżawić lub kupić.
Czy posiadasz już konto handlowe? Tak Nie Przestrzegaj przepisów dotyczących branży rybnej i chipsówZ
uwagi na wysoki potencjał niehigienicznych zakładów spożywczych, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, istnieje szereg zasad i przepisów, których należy być świadomym, jeśli nie chce się ryzykować zamknięcia
.Przede wszystkim, należy zarejestrować swój biznes fish and chip shop z władzami lokalnymi co najmniej 28 dni przed rozpoczęciem działalności handlowej lub przed rozpoczęciem operacji spożywczych.
Możesz dowiedzieć się o i zarejestrować swoją firmę żywności na Gov.uk.
Jeśli masz pięć lub więcej pracowników, jest to wymóg prawny, że masz pisemną politykę bezpieczeństwa i higieny pracy z wyszczególnieniem procedur.
Jeśli jesteś odpowiedzialny za dbanie o procedury zarządzania bezpieczeństwem żywności w swoim zakładzie, musisz odbyć szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności oraz posiadać certyfikat higieny żywności.
Jak uzyskać certyfikat
higieny żywnościLiczneorganizacje oferują stosunkowo niedrogie szkolenia w zakresie certyfikatów higieny żywności, począwszy od świadomości bezpieczeństwa żywności, poprzez higienę i bezpieczeństwo żywności, aż po nadzór nad bezpieczeństwem żywności.
Upewnij się, że korzystasz z usług zatwierdzonego dostawcy, takiego jak High Speed Training. Certyfikaty higieny żywności nie mają daty ważności.
Agencja Standardów Żywności zaleca, aby personel przygotowujący żywność lub mający z nią styczność był zobowiązany do mycia rąk:
- Trzymaj włosy związane do tyłu i noś nakrycie głowy, takie jak kapelusz lub siatka
- Nie nosić zegarka ani biżuterii (z wyjątkiem obrączki ślubnej)
- Nie dotykać twarzy i włosów, nie palić, nie pluć, nie kichać, nie jeść i nie żuć gumy.
Mycie rąk jest podstawą dobrej higieny żywności, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się złych bakterii.
Każdy personel pracujący z żywnością musi myć ręce:
- W kuchni lub w obszarze przygotowywania posiłków
- Przed przygotowywaniem żywności
- Po dotknięciu surowej żywności
- Po obchodzeniu się z odpadami żywności lub opróżnianiu kosza
- Po sprzątaniu
- Po wydmuchaniu nosa
- Po dotknięciu telefonów, włączników światła, klamek drzwi i kas fiskalnych.
Ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej pracodawcyPaństwa
pracownicy będą narażenina wiele niebezpieczeństw w Państwa sklepie z rybami i f
rytkami.Noże, ciężki sprzęt, płonący gorący olej.
Czytaj więcej: Co to jest ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej pracodawcy?
Jeśli zatrudniasz jedną lub więcej osób, jesteś prawnie zobowiązany do posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej pracodawcy o wartości do 5 milionów funtów.
Ubezpieczenie to ochroni Cię przed kosztami finansowymi roszczenia przeciwko Tobie w przypadku, gdy pracownik ulegnie wypadkowi lub zachoruje w wyniku pracy dla Ciebie.
Ubezpieczenie od odpowiedzialności
publicznejKlienci są również narażeni na ryzyko, dlatego należy wykupić polisę ubezpieczeniową od odpowiedzialności publicznej.
Polisa ubezpieczeniowa od odpowiedzialności cywilnej pokryje koszty prawne związane z roszczeniami zgłoszonymi przez osoby postronne w przypadku obrażeń lub wypadku w Twoim fish and chip shopie.
Czytaj więcej: Czy Twoja firma potrzebuje ubezpieczenia od odpowiedzialności publicznej?
Zdobądź kreatywność w brandingu swojego sklepu z ryb
ami i frytkamiPodobniejak status ulubionego dania gotowego w kraju, brytyjskie kalambury z rybami i frytkami mają długą tradycję w narodowej psychice.
Rzeczywiście, jego historyczny związek z brytyjską pracowitością, przedsiębiorczością i duchem walki jest nie do przecenienia: ryba z frytkami eksplodowała podczas rewolucji przemysłowej, gdy koleje połączyły wybrzeże z miastami, napędzając głodnych pracowników angielskich miast produkcyjnych. I zarówno podczas pierwszej i drugiej wojny światowej, danie zostało zwolnione z racjonowania przez Lloyd George i Winston Churchill odpowiednio; takie było jego znaczenie dla krajowego morale.
Istnieje nawet Oscar w świecie fish and chip shopów - National Fish & Chip Awards, który ocenia krajowe chippies pod względem odpowiedzialnego pozyskiwania, zróżnicowania menu, obsługi klienta i jakości.
Aby pomóc wyróżnić się na tym kreatywnym rynku, warto pomyśleć o nazwie swojej marki.
Godne uwagi przykłady kalamburów ryb i nazw sklepów z frytkami obejmują:
- The CodfatherFishcotequeA
- Fish Called RhondaFrying
- NemoPowinieneś
ucieleśnić tego ducha z brandingiem - zabawne, jasne, kolorowe, wciągające, proste - i zachować swój front sklepu i znak dobrze utrzymane i malowane.
Niechlujny wygląd zewnętrzny z wyblakłą, popękaną farbą i brudnymi oknami sprawi, że potencjalni klienci będą myśleć o brudnych wnętrzach sklepów z rybami i frytkami.
Podobnie, zachować swój licznik czyste i niezagracone i mają jasne, łatwe do zrozumienia chip shop menu tablic.
Warto również zastanowić się, czy będziesz potrzebował strony internetowej dla swojego sklepu - poniżej porównaliśmy kilka najlepszych narzędzi do tworzenia stron internetowych. Są one łatwe w użyciu i mogą pomóc Ci stworzyć profesjonalną witrynę, nawet jeśli nie masz doświadczenia w projektowaniu stron internetowych.
1 z 3 Najlepszy ogólnie Wix (web builder)
4.7 Get 50% Off Wix 2 z 3 Najlepszy do projektowania Squarespace (web builder)
4.5 Spróbuj Squarespace 3 z 3 Najlepsza wartość Weebly
4.3 Spróbuj Weebly Zatrudnianie pracowników fish and chip shop Zgodnie z
rządowym National Careers Service, fish-frier pracujący w sklepie może spodziewać się zarobków od 13.500 do 16.000 funtów rocznie, choć wiele ról jest w niepełnym wymiarze godzin.
Powinni oni posiadać certyfikat higieny żywności, jeśli będą mieli do czynienia z żywnością, ale można go zdobyć w pracy.
Oto kilka innych stanowisk, które możesz chcieć zatrudnić, jeśli jesteś właścicielem sklepu z rybami i
:
będą one przyjmować zamówienia i płatności, a może być również zaangażowany w przygotowanie i smażenie ryb i frytekPrzygotowanie żywnościsą to ludzie, którzy utrzymują silnik działa z tyłu, przygotowując składniki i zapewniając, że przód domu ma wszystko, czego potrzebuje, aby nadążyć z- zamówień
- klientówSmażalnik
ryb -- będzie gotować ryby i frytki na zamówienieManager
- -
- menedżerowie
- są odpowiedzialni za zapewnienie dzień do dnia prowadzenia sklepu z rybami
i.- Obejmuje to inwentaryzację i zamawianie dostaw, zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracy, zarządzanie personelem i zapewnienie rentowności firmyOczekiwanie pracowników
- -
będzie to konieczne tylko wtedy, gdy masz sklep i stoły, które muszą byćobsługiwaneNFFF i Seafish współpracują, aby zaoferować dwa programy nauczania w celu podniesienia standardów w całym sektorze sm
ażenia ryb.- The fish frying skills qualification
- covers frying- skills
- , food hygiene, and health & safety
The- customer service skills qualification
- customer service, food hygiene, and health & safety
Selling a fish a chip shopIf
you are
ready to move on from the fish and chip shop sector, or to move to a new location, you can use on of the many fish and chip shop transfer agents to sell it on
.
Oni lub potencjalny nabywca może chcieć wiedzieć:
- Cena
- wywoławczaObrótNet
- profitWarunki dzierżawyRentLokalizacjaSzczegóły
- dotyczące pomieszczeńGodziny
- handluOferować
rozsądną cenę za rybę i sklep chip i być uczciwy o szczegóły i będzie dobrze na drodze do wyjścia z ryb i biznesu
chip shop. Share this post - facebook
- twitter
- linkedin
Komentarze